Kooliaasta algus, pidulik aktus. Sähvivad fotoaparaadid, telefonid, videokaamerad. Iga lapsevanem, iga sugulane, kooli töötaja üritab meeleheitlikult püüda kaamerasse igat tähtsat hetke sellest erilisest päevast. On oluline, et ükski hetk ei läheks kaduma. Lapsed, rõõmsad, kuid ka pinges esimesest koolipäevast ja sellest, et eesootav tulevik on täiesti tundmata-teadmata, teevad rõõmsaid nägusid ning proovivad selle sähviva vooga, mis neile vastu vaatab, vapralt hakkama saada.

lapse fotoEdasi esimesed kuud koolis, palju uut ja tähtsat, mida jäädvustada tulevastele põlvedele. Mälestuseks. Leian esimesed pildid oma lapsest Facebookist, kinnisest kooli grupist küll, aga siiski. Kas mulle peab see meeldima, kas ma olen sellega rahul? Mida ma peaksin tegema? Tobe kohe kooliaasta alguses hakata õiendama kooliga, aga tegelikult see mulle ei meeldi. Kas teistele lapsevanematele meeldib? Ilmselt, milles probleem?

Tõesti, olen vist ainus lapsevanem, kellele ei meeldi, kui tema last pildistatakse ja siis kusiganes neid pilte levitatakse. Milleks? Kuidas on see minu lapse huvides? Otsustan oma ebameeldiva tunde alla neelata ja edasi elada.

Ühel heal päeval tuleb laps koolist koju korrektselt vormistatud lehega, kus kool küsib minult nõusolekut piltide avalikustamiseks. Olen meeldivalt üllatunud ja siiralt tänulik, et mulle on antud võimalus oma last puudutavate piltide igasugusest avalikustamisest keelduda. Viisakalt.

Veel nädalake-paar läheb mööda, ühel hommikul avan hommikukohvi juurde ajalehe ja mis ma esilehelt leian – minu lapse pilt esimesest koolipäevast koos tema täisnimega ja infoga, et alustas selles konkreetses koolis kooliteed. Olen ärritunud, pahane ja pettunud. Helistan ajalehe toimetusele – seda on 20 aastat juba tehtud ja kellelgi pole veel sellega probleemi tekkinud. Milles on minu probleem?

Tean, et seadus on andnud mulle kui lapsevanemale võimaluse tegutseda oma pere ja lapse huvides ja sellisest informatsiooni levitamisest keelduda. Eriti pahandab mind asjaolu, et minu eelnevalt antud kirjalikku keeldumist ei ole miskiks peetud, mind ei ole ka teavitatud, et selline info ja pilt ilmub.

Kirjutan kooli direktorile. Jah, ei tasu igast asjast teha probleemi. Minu põhiline, olulisem küsimus on tegelikult, et mis mind edaspidi veel ees ootab? Millistes punktides otsustab kool, et on põhjust veel minu kui lapsevanema seadusega kooskõlas olevatest otsustest mööda minna ja lähtuda sellest, mis on koolile/ kohalikul omavalitsusele mingil hetkel kasulik?

e-perekool

Lugu on pärit leheküljelt www.terviseoigus.ee

Juristi kommentaari loe siit.